Topman Theo Henrar van Tata Steel Nederland legt eind mei zijn functie neer. Volgens vakbonden en de centrale ondernemingsraad is hij ontslagen.

Henar kwam op voor de belangen van het staalbedrijf in IJmuiden. Hij had naar verluidt te weinig oog voor de wensen van het Indiase conglomeraat Tata.

Volgens vakbond FNV vreest het personeel voor een groot banenverlies nu Henrar weggaat. Werknemers legden maandag spontaan het werk neer.

Het plotselinge vertrek van topman Theo Henrar van Tata Steel Nederland zorgt voor veel onrust onder het personeel. Kort nadat het nieuws bekend werd, vonden er op de staalfabrieken in IJmuiden al enkele werkonderbrekingen plaats.

CNV is verbijsterd over het vertrek. “Naast verbijstering voel ik ook boosheid over het ondoordachte besluit van Tata Steel om de Nederlandse directeur Theo Henrar weg te sturen”, zo stelt bestuurder Peter Boëseken van de vakbond. “Een baas met het hart op de goede plek wordt weggestuurd.”

Volgens vakbond FNV vreest het personeel voor een groot banenverlies nu Henrar weggaat.

Theo Henrar zou zijn ontslagen

Henrar trad 33 jaar geleden in dienst bij het bedrijf, toen nog onder de naam Hoogovens. Hij is sinds 2008 directievoorzitter van de Nederlandse tak van het Indiase Tata Steel. 

Maandag werd bekend dat Henrar per eind mei zijn functie neerlegt. Hij blijft tot het einde van het jaar verbonden aan het bedrijf als adviseur.

Volgens moederconcern Tata Steel Europe is in onderling overleg besloten tot zijn vertrek en wordt ernaar gestreefd in de komende weken een opvolger te kunnen aankondigen. Andere partijen bij het staalbedrijf zeggen dat er van goed overleg geen sprake is geweest en dat Henrar is ontslagen door Tata Steel.

"De eigenaren van Tata Steel in India willen heel graag IJmuiden inkrimpen, maar Henrar wist ze keer op keer te overtuigen van het grote belang van de vestiging voor Tata Steel en Nederland", aldus FNV-bestuurder Roel Berghuis.

Tata Steel wil snijden in de kosten in IJmuiden

Tata Steel heeft in IJmuiden, op het complex van de vroegere Koninklijke Hoogovens, bijna 9.000 medewerkers in dienst. De staalreus kondigde vorig jaar al aan in de kosten te willen snijden van zijn Europese activiteiten, gezien de lastige marktomstandigheden. Aanvankelijk wilde het Indiase concern daarbij zo'n 3000 banen schrappen.

Onlangs verlaagde Tata Steel dat streefgetal naar 1.250 banen, waarvan zo'n 1.000 in IJmuiden. Volgens FNV zouden de Nederlandse activiteiten daarmee onevenredig hard worden getroffen.

De centrale ondernemingsraad (or) van Tata Steel Nederland stelt in een reactie eveneens dat Henrar is ontslagen en noemt dat in deze crisistijd "een onbegrijpelijk en ondoordacht besluit".

De raad van commissarissen zegt Tata Steel zeer dringend te hebben ontraden om door te zetten met het voornemen om Henrar weg te sturen. De raad acht ook het moment zeer ongelukkig, zeker nu voor Tata Steel alle ervaring en focus nodig is in het bestrijden van de gevolgen van de coronavirus. "Tata Steel heeft er helaas voor gekozen het dringende advies van de raad van commissarissen naast zich neer te leggen en heeft vervolgens een regeling getroffen met Henrar."

Gaat Tata Steel nog meer banen schrappen in IJmuiden?

De vakbonden vrezen dat met zijn vertrek de deur wordt geopend voor omvangrijk banenverlies bij Tata Steel Nederland. Henrar kwam eerder met de vakbonden een werkgelegenheidsgarantie overeen, waardoor er volgens FNV in Nederland tot oktober 2021 geen ontslagen zouden mogen vallen.

De ondernemingsraad zegt nu het vertrouwen op in de leiding van Tata Steel Europe en zal per definitie niet akkoord gaan met het verdwijnen van 1.000 banen in Nederland.

Overigens werd in april gemeld dat Tata zijn reorganisatieplannen had uitgesteld omdat overleg met vakbonden en ondernemingsraden door de coronacrisis werden gehinderd.

Verder schrijft de ondernemingsraad dat Tata Steel Europe met zijn reorganisatie slechts één doel heeft, namelijk de verlieslijdende activiteiten in Groot-Brittannië overeind houden. Het vertrek van Henrar zal leiden tot een hardere confrontatie tussen de partijen in India, Groot-Brittannië en Nederland, waarschuwt de raad.

Protesten onder werknemers van Tata Steel

Bij de "spontane acties" op maandag waren volgens Berghuis tientallen medewerkers aanwezig. Ze deden dat om extra uitleg te vragen over het vertrek van Henrar en wat dit voor hen betekent. Iedereen ging al snel weer aan werk.

Dinsdagochtend wil FNV aan het protest een vervolg geven door een zogeheten drive-in toeterprotest op te zetten. Dan zullen de medewerkers wederom demonstreren tegen de gang van zaken bij het bedrijf.

"De woede is zo groot", benadrukt Berghuis. "We verwachten daarom een hoge opkomst."

Wiebes: vertrek van Henrar is nadelig voor Nederland

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken noemt het vertrek van Henrar "heel vervelend" en "nadelig voor Nederland".

"Hij heeft zich altijd heel zichtbaar ingezet voor een sterke staalindustrie in Nederland en voor de werkgelegenheid en de Nederlandse belangen", zegt Wiebes. Daarnaast speelde Henrar een positieve rol bij het tot stand komen van het klimaatakkoord. "Ik was op zijn inbreng erg gesteld", zegt de minister.

Tata Steel was volgens hem een mooi voorbeeld van een innovatief staalbedrijf, dat soorten staal maakt "dat ze elders in de wereld niet leveren". Het bedrijf staat onder meer bekend om de productie van staal waar frisdrankblikjes van gemaakt worden.

Toch is er "scherpe internationale concurrentie" op de staalmarkt, aldus Wiebes. Daarom maakt de minister zich druk om de staalbranche in Nederland, waar Henrar juist volgens hem juist een positieve bijdrage aan leverde.